fbpx

Digitalni marketing predstavlja oblast marketinga koja se prevashodno bavi osmišljavanjem i kreiranjem onlajn strategije u cilju brendiranja i pospešivanja vidljivosti digitalnog brenda neke kompanije na internetu. Postoji više načina kako se može povezati sa potencijalnim klijentima ili produbiti povezanost sa već postojećim. Pre svih, to su:

  • Pretraživači
  • Društvene mreže
  • E-pošta
  • Web stranice

Pristup povezivanju sa klijentima se svakako razlikuje prema željama, potrebama i mogućnostima svakog klijenta pojedinačno.

Ova oblast marketinga postala je poslednjih godina jedna od najbrže rastućih oblasti, traženija čak i od običnog marketinga. Ovu činjenicu potkrepljuju podaci da 70 do 80% ljudi imaju internet i da svoje vreme provode za računarima i prenosivim uređajima i telefonima (izvor: Smart insights). Zastanite za trenutak i razmislite samo o tome koliko ste danas vremena proveli gledajući svoj mobilni telefon i internet sadržaj na njemu, pa uporedite to vreme sa vremenom provedenim ispred televizora. Zapanjujuće, zar ne? Ako na to dodamo broj “viđenjih” reklama, shvatiće te zasto je sve više kompanija i malih i srednjih preduzeća svoj marketinški pristup podredilo društvenim mrežama.

Dolazimo do toga da floskula - ako ne postojite na internetu, kao da i ne postojite u svetu biznisa, i nije toliko pogrešna uzevši u obzir da velika većina korisnika interneta koristi društvene mreže, a više od 2/3 njih posećuje onlajn prodavnice i kupuje proizvode posredstvom interneta.

U poslednje vreme, sve više korisnika putem onlajn pretrage na pretraživačima dolazi do željenog proizvoda, i to mnogo češće nego posredstvom direktnog marketinga, što ukazuje na činjenicu da je digitalni marketing tek uzeo zamajac i da se u bliskoj budućnosti može očekivati da ostvari pun potencijal.

Kako biznis definiše digitalni marketing?

Digitalni marketing je olakšan upotrebom brojnih digitalnih taktika i kanala za povezivanje sa klijentima gde provode većinu svog vremena: online. Od samog web sajta do online brendinga kompanije - digitalnog oglašavanja, email marketinga, online brošura i šire - postoji spektar taktika koje spadaju pod „digitalni marketing“.

Najbolji digitalni marketeri imaju jasnu sliku o tome kako svaka digitalna marketinška kampanja podržava njihove sveobuhvatne ciljeve. U zavisnosti od ciljeva njihove marketinške strategije, marketeri mogu podržati veću kampanju putem besplatnih i plaćenih kanala kojima raspolažu.

Marketer sadržaja, na primer, može da kreira niz postova na blogu koji služe za generisanje tragova iz nove e-knjige koju je nedavno stvorio biznis. Tržište društvenih medija kompanije bi onda moglo da promoviše ove postove putem plaćenih i organskih poruka na društvenim računima poslovnih korisnika. Možda e-mail marketer kreira e-mail kampanju za slanje informacija o kompaniji. Pričaćemo više o ovim specifičnim digitalnim marketerima u nekom od sledećih blogova.

Pratite nas na društvenim mrežama.

Nastavak...

Šta je digitalni marketing? Vol. 2